blog

Oplichters misleiden bedrijven met domeinnaamextensies.

Tegenwoordig is je domeinnaam meer dan alleen een adres op het internet; het is ook een visitekaartje voor je bedrijf. Voor alle bedrijven is het belangrijk om hun domeinnaam te beschermen tegen bedreigingen en oplichting. Oplichters proberen vaak bedrijven te misleiden door hen te laten betalen voor varianten van hun domeinnaam of andere domeinnamen, met de bedoeling om verwarring te zaaien of klanten te bedriegen. Dit artikel legt uit hoe deze fraude werkt, welke trucs oplichters gebruiken en hoe je jezelf en je bedrijf kunt beschermen. Het is belangrijk om alert te blijven en stappen te ondernemen om je online aanwezigheid veilig te houden.

Wat zijn Domeinnaamextensies?

Een domeinnaamextensie, zoals .com, .nl, of .org, is het laatste deel van een domeinnaam. Elke extensie heeft zijn eigen kenmerken en betekenis, en het kiezen van de juiste extensie kan belangrijk zijn voor de geloofwaardigheid van je website. Oplichters spelen in op het feit dat veel bedrijven niet precies weten welke domeinen ze allemaal moeten beschermen.

Hoe Oplichters Te Werk Gaan

Een veelgebruikte truc door oplichters is om bedrijven te benaderen met de boodschap dat een derde partij geïnteresseerd is in het registreren van een domeinnaam die sterk lijkt op die van jou, maar dan met een andere extensie. Ze doen voorkomen alsof ze je een dienst bewijzen door jou eerst de kans te geven om deze domeinnaam te kopen, voordat een ander dit doet. Ze wijzen je dan op jouw “eerste registratierecht”, een recht dat niet bestaat. Het om niets meer dan een sluwe poging om snel geld te verdienen aan jouw angst om je merk te verliezen.

Een Voorbeeld

Stel je voor dat je bedrijf jouwbedrijf.nl gebruikt. Opeens krijg je een e-mail of telefoontje van iemand die beweert dat er een aanvraag is ingediend om jouwbedrijf.com of jouwbedrijf.net te registreren. De afzender suggereert dat het in jouw belang zou zijn om deze domeinen snel over te nemen, voordat een ander dat doet. Vaak wordt er bij deze verkoop een veel te hoge prijs gevraagd, waardoor je als ondernemer geneigd bent om uit angst snel toe te happen.

Item KASSA

Hieronder een aflevering van KASSA van BNNVARA. De aflevering dateert alweer uit 2018, maar de fraudeurs werken nog altijd op dezelfde wijze.

Hoe verdachte domeinnaamverkoop te herkennen?

Heb je twijfels of je te maken hebt met domeinnaamfraude? Hier zijn enkele signalen om op te letten. Een verdachte verkoper:

  • Neemt zonder uitnodiging contact met je op.
  • Doet zich voor als een onafhankelijke toezichthouder of hostingprovider, maar is niet geregistreerd bij de Stichting Internet Domeinnaam Registratie (SIDN). SIDN houdt namelijk een lijst bij van betrouwbare verkopers. Lijst bij van betrouwbare verkopers.
  • Verwijst naar het ‘eerste registratierecht’ of gebruikt andere juridische termen die niet bestaan.
  • Zet je onder druk om onmiddellijk akkoord te gaan en voor meerdere jaren een domeinnaam te reserveren.
  • Vraagt tarieven die veel hoger zijn dan de gebruikelijke prijzen voor een website. Meestal liggen de kosten voor het registreren van een domeinnaam tussen de vier en vijftien euro per jaar, afhankelijk van de extensie.

Hoe Je Jezelf Kunt Beschermen

  1. Doe altijd zelf onderzoek: Als je zo’n verzoek krijgt, controleer dan zelf of de betreffende domeinnaam al geregistreerd is via betrouwbare WHOIS-diensten. Is de domeinnaam nog beschikbaar? Overweeg dan om deze via een betrouwbare registrar zelf te registreren.
  2. Overweeg merkbewakingsdiensten: Met een merkbewakingsdienst krijg je automatisch een melding wanneer iemand probeert een domeinnaam te registreren die lijkt op die van jou. Zo kun je tijdig actie ondernemen zonder afhankelijk te zijn van twijfelachtige aanbiedingen.
  3. Laat je niet onder druk zetten: Oplichters zullen proberen je onder druk te zetten met tijdsgebonden aanbiedingen of dreigementen. Neem de tijd om de situatie te beoordelen en raadpleeg indien nodig een professional voordat je een beslissing neemt.

Ongewenste overeenkomst gesloten?

Heb je ‘ja’ gezegd tegen een oplichter en wil je van de overeenkomst af? Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen.

  1. Doe een melding. Word je gebeld door een vervelende verkoper van domeinnamen? Hang op en meld dit bij de Fraudehelpdesk. Geef zoveel mogelijk informatie zoals naam, telefoonnummer en e-mailadres. Misschien zijn er al andere meldingen over deze verkoper. De Fraudehelpdesk kan je helpen en vertellen wat je moet doen als je een contract hebt gekregen.
  2. Dien een bezwaar in. Heb je een overeenkomst getekend? Lees dan goed de voorwaarden van het contract. Soms kun je het contract binnen 24 uur of een paar dagen annuleren. Stuur een aangetekende brief om bezwaar te maken. Zeg duidelijk dat je het niet eens bent met hoe het gegaan is en dat je het contract wilt annuleren vanwege misleiding of bedrog. Bewaar alle brieven en e-mails als bewijs voor als je later juridische hulp nodig hebt.
  3. Zoek juridische hulp en doe aangifte. Als het je niet lukt om de overeenkomst zelf te annuleren, vraag dan hulp van een jurist. Misschien ben je lid van een vereniging die juridische hulp biedt of heb je een rechtsbijstandverzekering. Ben je slachtoffer van fraude? Doe aangifte bij de politie. Hoe meer mensen aangifte doen, hoe serieuzer deze fraude wordt aangepakt. Je kunt je opgelicht voelen, maar dat betekent niet altijd dat het ook echt oplichting is volgens de wet. Als je twijfelt, neem contact op met de politie; zij kunnen je vertellen wat je moet doen.

Hulp nodig, of vragen over dit onderwerp?

Neem gerust contact met ons op en we helpen je graag verder.

Interessant artikel?

Deel het via onderstaande knoppen op jouw favoriete kanaal.

Gerelateerde artikelen

15 redenen waarom Google reviews belangrijk zijn voor je online ranking.
Wanneer weet je dat je een nieuwe website nodig hebt?
De Psychologie Achter Gebruikers­ervaring: Een Diepgaande Verkenning van UX (user experience) in Webdesign
De Toekomst van Responsive Webdesign: Evoluties en Trends in 2024
Verbeter uw online aanwezigheid - Maatwerk website laten maken
Toename van bezoekers met SEO en SEA.

Offerte aanvragen

Vul jouw gegevens in en we zullen zo spoedig mogelijk contact opnemen. In de meeste gevallen is dit binnen 24 uur.

1
Contactgegevens
2
Interesse in
3
Het project
Waar ben je naar op zoek? *
Kun je ons wat meer vertellen over het project? *
Nick Huisman

Nick Huisman

Waal Webdesign

We zijn er weer op de volgende werkdag vanaf 9:00 uur.

Nick Huisman
Op zoek naar een creatieve website of een sprekende huisstijl? 

Neem contact op met Waal Webdesign voor een uniek ontwerp dat jouw bedrijf laat stralen! 💻💡
Neem contact op:
chat