blog

Hoe kies ik een goede domeinnaam?

Inhoudsopgave

Een domeinnaam is een unieke naam die gebruikers kunnen typen in hun internetbrowser om naar een website te gaan. Het kiezen van een domeinnaam is een belangrijk aspect van het opzetten van een website, omdat de domeinnaam een belangrijk onderdeel is van het online identiteit van een bedrijf of organisatie. In dit blog geven we enkele tips voor het kiezen van een geschikte domeinnaam.

domeinnaam-kiezen

Tips voor een goede domeinnaam

 1. Houd het kort en simpel: Probeer een domeinnaam te kiezen die kort en gemakkelijk te onthouden is. Dit is vooral belangrijk als je een bedrijf hebt dat afhankelijk is van mond-tot-mondreclame of als je van plan bent om veel te adverteren op sociale media. Een lange en moeilijk te spellen domeinnaam kan ervoor zorgen dat mensen de website niet gemakkelijk kunnen vinden of onthouden.
 2. Gebruik relevante zoekwoorden: Als je een website hebt die gericht is op een specifiek onderwerp of product, kan het nuttig zijn om zoekwoorden in de domeinnaam op te nemen. Dit kan helpen om beter te scoren in de zoekresultaten van zoekmachines, wat kan leiden tot meer bezoekers op je website.
 3. Gebruik een .com- of .nl-domein: Hoewel er verschillende domeinextensies beschikbaar zijn, zoals .net, .org, en .info, is het vaak het beste om te kiezen voor een .com- of .nl-domein. Dit zijn de meest populaire en herkenbare domeinextensies, en mensen zullen deze waarschijnlijk als eerste proberen als ze naar je website zoeken.
 4. Voorkom merkconflicten: Voordat je een domeinnaam koopt, is het belangrijk om te controleren of de naam niet al in gebruik is door een ander bedrijf of merk. Als je een domeinnaam koopt die al in gebruik is, kan dit leiden tot problemen met het intellectuele eigendom en kan het bedrijf dat de naam al gebruikt, je dwingen om de domeinnaam op te geven.
 5. Overweeg alternatieve spellingen: Als de domeinnaam die je wilt hebben al in gebruik is, kan het nuttig zijn om te overwegen om een alternatieve spelling te gebruiken. Bijvoorbeeld, als “example.com” al in gebruik is, kan “exemple.com” een goed alternatief zijn. Houd er wel rekening mee dat dit kan leiden tot verwarring bij gebruikers en het kan moeilijker zijn om te ranken in de zoekresultaten van zoekmachines.
 6. Gebruik een professionele domeinnaamregistrar: Als je een domeinnaam koopt, is het belangrijk om een professionele domeinnaamregistrar te gebruiken die betrouwbaar is en goede klantenservice biedt. Zorg ervoor dat je de voorwaarden van de registrar leest voordat je een domeinnaam koopt, zodat je weet wat je mag verwachten als er problemen optreden.

In samenvatting is het kiezen van een geschikte domeinnaam een belangrijke stap bij het opzetten van een website. Houd het kort en simpel, gebruik relevante zoekwoorden, overweeg een .com- of .nl-domein, voorkom merkconflicten, en overweeg alternatieve spellingen. Gebruik ook een professionele domeinnaamregistrar om ervoor te zorgen dat je een betrouwbare en professionele service krijgt. Als je deze tips volgt, zal je een geschikte domeinnaam vinden die bijdraagt aan het succes van je website.

Populaire domeinnamen

Er zijn veel verschillende domeinnamen die als de “beste” kunnen worden beschouwd, afhankelijk van wat je zoekt in een domeinnaam. Sommige van de meest populaire en herkenbare domeinnamen ter wereld zijn:

 1. Google.com: Deze domeinnaam hoort bij het populairste zoekmachinebedrijf ter wereld en is gemakkelijk te onthouden en te spellen.
 2. Facebook.com: Deze domeinnaam hoort bij het populairste sociale netwerk ter wereld en is gemakkelijk te onthouden en te spellen.
 3. Amazon.com: Deze domeinnaam hoort bij een van de grootste online winkels ter wereld en is gemakkelijk te onthouden en te spellen.
 4. Apple.com: Deze domeinnaam hoort bij een van de grootste technologiebedrijven ter wereld en is gemakkelijk te onthouden en te spellen.
 5. Microsoft.com: Deze domeinnaam hoort bij een van de grootste technologiebedrijven ter wereld en is gemakkelijk te onthouden en te spellen.
 6. Wikipedia.org: Deze domeinnaam hoort bij de populaire online encyclopedie en is gemakkelijk te onthouden en te spellen.
 7. Youtube.com: Deze domeinnaam hoort bij de populaire videoplatform en is gemakkelijk te onthouden en te spellen.

Er zijn natuurlijk nog veel meer populaire domeinnamen ter wereld, afhankelijk van wat je zoekt in een domeinnaam. Houd er rekening mee dat de “beste” domeinnaam voor jou afhankelijk is van wat je wilt bereiken met je website en hoe gemakkelijk je domeinnaam is om te onthouden en te spellen voor je doelgroep.

Heeft u hulp nodig met het vinden van een geschikte domeinnaam en/of wilt u dat wij dit voor u uit handen nemen? Neem dan contact op en we regelen het voor u!

Interessant artikel?

Deel het via onderstaande knoppen op jouw favoriete kanaal.

Gerelateerde artikelen

Wanneer weet je dat je een nieuwe website nodig hebt?
De Psychologie Achter Gebruikers­ervaring: Een Diepgaande Verkenning van UX (user experience) in Webdesign
De Toekomst van Responsive Webdesign: Evoluties en Trends in 2024
Verbeter uw online aanwezigheid - Maatwerk website laten maken
Toename van bezoekers met SEO en SEA.
Feitjes over het internet

Offerte aanvragen

Vul jouw gegevens in en we zullen zo spoedig mogelijk contact opnemen. In de meeste gevallen is dit binnen 24 uur.

1
Contactgegevens
2
Interesse in
3
Het project
Waar ben je naar op zoek? *
Kun je ons wat meer vertellen over het project? *
Nick Huisman

Nick Huisman

Waal Webdesign

We zijn er weer op de volgende werkdag vanaf 9:00 uur.

Nick Huisman
Op zoek naar een creatieve website of een sprekende huisstijl? 

Neem contact op met Waal Webdesign voor een uniek ontwerp dat jouw bedrijf laat stralen! 💻💡

Klik hier om een offerte aan te vragen.
Neem contact op:
chat